Onze missie

Hifi – kort voor “High Fidelity” of in het nederlands letterlijk: “hoge getrouwheid” … aan het origineel

CinéHome breekt al 20 jaar een lans voor hoogwaardige hifi-stereo en -meerkanaals weergave

Hifi geluidsweergave is de afgelopen jaren meer en meer naar de achtergrond geschoven. In plaats daarvan zijn design, beschikbaarheid en gebruiksgemak op de eerste plaats gekomen. Geen bezwaar, ware het niet dat ze vaak de weergavekwaliteit in het gedrang brengen

Ooit bestond er zoiets als “muziekcultuur” in dezelfde zin als we een “eetcultuur” kennen. In het licht daarvan, kan je deze evolutie niet echt toejuichen. Stel je voor dat onze eetcultuur op eenzelfde manier was geëvolueerd, dan aten we vandaag allemaal “voedselpapjes” uit plastic zakjes. Snel, makkelijk toegankelijk en draagbaar… net zoals onze muziekbeleving!

Kwaliteitsvol eten en de cultuur errond, werd ons met de paplepel ingegeven. Helaas geldt dit al jaren niet meer voor kwalitatieve hifi. Te lang werd ons voorgehouden dat, dankzij  ‘technologie’, ook een luidspreker ter grootte van een tennisbal een hifi klank kan produceren. Bijgestaan door de adaptieve kracht van onze oren, zijn we daarin meegegaan. Zonder referentiekader en zonder kwalitatieve alternatieven in ons bereik, weten vele generaties muziek- en filmliefhebbers ondertussen niet beter.

Technologie heeft de -mogelijke- kwaliteit van muziekweergave enorm verbeterd over de laatste 50 jaar. Contradictorisch blijft de vinylplaat vandaag de dag voor heel vele hifi kenners dé geluidsdrager bij uitstek. Vanaf de uitvinding van de CD-speler en MP3 speler, was gebruiksgemak immers de voornaamste bekommernis van de muziekindustrie. Met de betaalbaarheid van opslagmedia en de stijgende bandbreedte voor internet, is er nu eindelijk een evolutie richting HD audio of hoge definitie geluidsbestanden. Voor het eerst kan men nu stellen dat er een product is ontwikkeld, dat geluidstechnisch superieur is aan de vinylplaat… Voorwaar een heuse prestatie! 😉

Hifi toegankelijk voor een groot publiek

Een andere evolutie van de afgelopen jaren, is het uiteenvallen van de markt voor hifi producten. Enerzijds is er het topsegment – de “high end audio” – met een echte “money no object” of “the sky is the limit” attitude. Anderzijds is er het basissegment dat, door de vele raakvlakken met de computerwereld, staat voor belachelijk lage prijzen voor “toch wel heel veel geluid”.

Helaas, met geluid alleen kom je er niet. Het is alweer zoals bij eten: neem een gekookte fabriekskip met witte rijst en witgele ananas uit blik, dit alles zonder kruiding of saus. En ja, je hebt “voedingsstoffen” binnen. Geef mij maar een hoevekip aan het spit met een verse, sappige goudgele ananas en een zacht currysausje. Dat is pas smullen!

En voor je voedselvoorziening is er nog iets te zeggen voor de “industriële aanpak”. Eten is immers noodzakelijk om te overleven. Muziekbeleving is dat niet. Dat doe je louter voor het gevoel, dus waarom zou je dan net alle gevoel uit je muziekbeleving halen?!?

Het mag duidelijk zijn dat CinéHome de gulden middenweg kiest, met muziekbeleving als centraal punt. Natuurlijk willen wij u die draaitafel van €15.000 van Origin Live leveren, maar we denken dat het gros van onze klanten dik tevreden zijn met een model van €950 en geheel in de wolken met eentje van €2.000. Bij ons hoeft u dus geen elitair gedoe te verwachten. Met een budeget van €400 gaan wij u ook met plezier adviseren.

 

copyright 2014 – Stephan Heirbaut